Proč pečovat o lak vozu

Mezi motoristy můžeme najít dva typy, Jedni, kteří se o auto starají přehnaně a auto stále vypadá jako nové a druhé typy lidí co berou auto jako nástroj a zanedbávají údržbu včetně laku.

Proč bychom měli auto umývat a voskovat, když se stejně zapráší?

Udržování laku na autě není jen o vizuálním vzhledu vozu a vaší vizitce.

Stačí, aby vaše vozidlo stálo několik dní na přímém slunci, a sluneční záření začne pracovat s lakem, dochází k blednutí a následné ztrátě ochranných vlastností laků.
Naleštěné vozidlo

Prach a další drobné nečistoty, které se usazují na povrchu, časem poškozují lak, vznikají miniaturní škrábance. Přes tyto škrábance dochází k snížení ochrany karoserie auta a časem se nevyhyne korozi plechů a to je už vetší problém.

Vosky na karoserie aut zabraňují působení nežádoucích vlivů slunečního zařízení a vyplní jednotlivé škrábance a drobné trhlinky v laku. Dochází k odrazů paprsků ze slunce a odpuzování vody, karoserie si tak zachová ochranu před korozí

Částečná koroze karoserie

Jak tedy správně auto navoskovat?

1. Základem je celou karoserii pořádně umýt, doporučuji používat auto šampón s voskem.

2. Po umytí šamponem používat změkčenou vodu na oplach, která je k dispozici na všech auto myčkách.

3. Aby nedocházelo po oplachu vozu k nevzhledných šedým šmouhám na karoserii je dobré zbytky vody stáhnout jelenicí (kůže na mytí).

4. Po dokonalém zaschnutí vody krouživými pohyby nanést vosk

5. Po zaschnutí vosku přeleštit suchým hadrem ideálně z mikrovlákna.

Pozor si dejte na prsteny, opasky náramky a podobné věci, které je lepší před mytím auta sundat, aby nedošlo k poškození laku z vaší strany.

Pokud na voze máme černé skvrny od asfaltu, lze je jednoduše odstranit namočeným hadříkem v technickém benzínu

Důležité je aby se voskování neprovádělo přímo na slunci, ale ve stínu, nezaschlému vosku nedělá dobře vysoká teplota od rozpálené kapoty.

Nejen že vaše auto vypadá hezky ale je i chráněno před povětrnostními vlivy a lak vydrží mnohém déle. 

16 září, 2019