Cesta ke splněnému snu o vlastní kavárně


Nebojte se začít úplně od nuly
Pokud jste byly dosud například oděvní návrhářkou, makléřkou či stavebním inženýrem, nevadí.  I tak se můžete stát provozovatelem místa, které bude považováno za oázu určenou k odpočinku a osvěžení. Při provozování kavárny mohou mít ty nejlepší nápady právě lidé, uplatňující zkušenosti z úplně jiné branže. Nejdůležitější je zápal, nadšení, vytrvalost a schopnost odhadnout potřeby zákazníka. Takto vznikla řada podniků, které byly vybudovány v úplně v nových prostorách bez ohledu na velkou konkurenci.
Šálek kávy
Nebojte se naplno projevit svůj vkus
Váš podnik se může stát oblíbeným právě díky zajímavému a příjemnému prostředí, které je umocněno vaším autorským dizajnem. Lze v něm například využít sbírky starožitného nábytku, uměleckých artefaktů či zajímavý jídelní servis, ve kterém jídlo a pití budete podávat. Prostě vytvoříte prostředí, kam byste se sami rádi vraceli a nacházeli v něm potěšení a odpočinek. Mezi zajímavé koncepty patří například kočičí kavárny, kdy se návštěvníci mohou zrelaxovat pohledem na pochrupávající se chundelaté mazlíčky nebo se s nimi i pomazlit.  Toto potěšení přivítají nejen rodiny s dětmi, ale i manažerka unavená z náročného dne.
Atraktivita lokality podniku není vším 
Samozřejmě, že umístění kavárny může mít na její návštěvnost určitý vliv, ale i když se může nacházet na významně turisticky exponovaném místě, nemusí být úspěch zaručen. Toto zjištění má za sebou již řada podnikatelů.  Důležité je něčím se odlišit a nabídnout něco víc. Osvědčeným nápadem se například stalo umístit do kavárny pražírnu. Zákazník tak může do celého tajemství procesu výroby kávy nahlédnout a tím se stane součástí podniku. V poslední době je v stále větší poptávka po nabídce veganských produktů. Patří mezi ně i rostlinné náhražky mléka a smetany, které ke kávě patří. Zdá se to jako maličkost, ale nabízí velký potenciál zvýšení zájmu zákazníků.
Relaxace v kavárně
Ale pozor, čekejte dřinu
Každý, kdo to někdy zkusil, vám potvrdí, že při rozjezdu podniku můžete narážet na spoustu překážek. Patří mezi ně nespolehlivost zaměstnanců ale i dodavatelů, počáteční nezájem zákazníků a nízké výdělky. Je třeba se vyzbrojit trpělivostí a odhodláním.
Vytrvejte
Pokud se rozhodnete zvolit jedinečný koncept, může nějaký čas trvat, než zákazníky a okolí přesvědčíte o jeho přínosu. Pro tyto případy je dobré mít pro začátek zásobu peněz, nejlépe alespoňna rok dopředu, aby bylo z čeho provoz podporovat.
Chybami se člověk učí
Nebojte se experimentovat a občas udělat chybu. Pokud se například rozhodnete vyzkoušet neobvyklé a divoké kombinace chutí a ingrediencí, může se stát, že někdy sáhnete vedle. Ale i přes to se tak zvyšuje šance, že zákazníky zaujmete a jejich zvědavost na další nápady je přivede k vám zpět.
Nenechte se tedy odradit konkurencí, nalezněte mezeru na trhu a dejte prostor své fantazii. Můžete tak vytvořit originální a jedinečný podnik, kde se každý rád znovu zastaví a pochutná si na výborné kávě.

14 prosince, 2019