Oříšky mají všichni rádi, tedy pokud na ně zrovna nemáte alergii, určitě si také čas od času nějaké koupíte. Ať už přírodní bez příchutě, nebo pražené a solené či jako sladkou variantu v čokoládě, jogurtu nebo karamelu. Mlsat oříšky je navíc velmi moudré, protože právě ořechy jsou zdrojem vitamínů a ostatních látek velmi prospěšných pro naše zdraví. Pomáhají hubnout, jsou skvělé na paměť i srdce a dokonce umí podpořit i dobrou náladu.

mandlové mléko

Vlašské ořechy

Vlašské oříšky využíváme hlavně do pečení a o Vánocích by se bez nich vanilkové rohlíčky neobešly. Kromě toho jsou výborným zdrojem energie a obsahují mnoho vitamínů, konkrétně vitamínu E, B a B2. Kromě toho obsahují i hodně zinku, manganu nebo měď. Jsou tedy skvělým pomocníkem v boji s chudokrevností, příznivě působí na srdce a cévy a dokážou tělu dodat hodně energie.
mix oříšků
Snižují také hladinu cholesterolu v krvi. Při jejich nákupu pozorně vysledujte, zda na oříšcích nejsou stopy plísně a tečky, to by poukazovalo na přítomnost toxinů v ořechu. Úplně nejlepší je, když máte ořechy ještě ve skořápce a vyloupnete si je těsně před konzumací. Vyloupaná jádra samozřejmě nemusíte všechny hned sníst. Vlašské ořechy, ale skladujte vždy v chladu a to nejlépe v lednici. Nejdéle však tři měsíce. Pokud je máte v plánu uchovávat delší dobu, raději je zamrazte. To jim nijak neublíží.

Lískové ořechy

Ořechy bývají většinou těžce stravitelné a tak pro osoby, kterým zažívání dělá neplechu, jsou nejlepší oříšky lískové, protože ty jsou lépe stravitelné. Obsahují vitamíny B3, B6 a E. Doporučují se jíst těhotným ženám pro jejich vysoký podíl kyseliny listové. Také vás nabijí velkým množství energie, působí skvěle na paměť a uklidňují podrážděné nervy. Na vaření a pečení se využívají také často, ale nejlepší jsou asi jen tak samotné, pražené nebo máčené v čokoládě nebo jogurtu. Pokud kupujete ořechy vyloupané, sledujte, zda nejsou potlučené a poškozené a při domácím skladování si dávejte pozor na vlhkost, protože lískové ořechy vlhkost hodně nasávají.
vlašské ořechy ve skořápce

Mandle

Mandle milujeme slané, sladké, uzené nebo jen tak. Každopádně jíst bychom je měli, co nejčastěji dokážou totiž zklidnit nervy, mají vysoký obsah hořčíku. Podle odborníků jsou mandle také bezvadnou a příjemnou prevencí proti rakovině. Kromě toho blahodárně působí na činnost srdce a cév. Mandle se používají také k pečení. Pokud je máte spařit ve vodě, aby se svlékl hnědý obal oříšku, vodu, ve které jste je louhovali nevylévejte. Cenné látky totiž při spaření zůstávají ve vodu. Vodu se tedy snažte ještě nějak při vaření využít.

Zboží