Oslaďte si život zdravým způsobem!

Cukr jako takový je v dnešní společnosti považován za velikého démona. Proč tomu tak je? Cukr, a zejména ten bílý, prochází při své výrobě chemickými procesy, které se nazývají rafinace a obsahují opravdu veliké množství toxických látek. Tyto látky mohou v průběhu času v našem organismu vyvolat nejednu zdravotní obtíž, která nám při troše smůly zkomplikuje celý život. Navíc je dokázáno, že cukr a slazení obecně je vysoce návykové a bývá pro nás velice problematické se této závislosti zbavit.

srdíčka z vaflí

Z těchto, ale i jiných dalších důvodů vznikla umělá sladidla a přírodní alternativy slazení. Sladká chuť je totiž zejména při přípravě sladkých pokrmů, dezertů a zákusků velmi vítaná a dalo by se říci, že i nezbytná. Proto musíme v případě, že se chceme bílému cukru jakožto nezdravé složce našeho jídelníčku dlouhodobě vyhýbat, hledat jiné způsoby, jak můžeme pokračovat v konzumaci sladkých produktů, ale i ve vaření a pečení.

Základním prvkem zdravého slazení by měl být přírodní třtinový cukr. Obecně u něj platí, že čím je tmavší, tím je kvalitnější a pro naše tělo prospěšnější, protože tmavá forma obsahuje vysoké procento melasy. Melasa je základní složkou všech cukrů, je však důležité odhalit, v jaké míře je přítomna v tom kterém cukru a zda je její zdroj skutečně přírodní.

bílý nugát

Dále můžeme sladit pomocí stévie. Tato alternativa je velmi oblíbená zejména u sportovců a nebo u lidí, kteří se snaží držet dietní režim, protože obsahuje velice malé, až zanedbatelné množství kalorií. Je proto velmi odlehčená a je možné jí používat do všech vašich oblíbených receptů. Vyskytuje se buď ve formě tablet, prášku nebo kapek. Stevia kapky seženete v obchodech se zdravou výživou, ať už kamenných nebo online.

Pokud vás zajímají další tipy na slazení zdravou formou, nabízíme například xylitol neboli březový cukr, který je rovněž přírodní a má vysokou sladivost. Je ideální ve formě prášku, kdy může ve vaší kuchyni zcela nahradit bílý cukr.

18 července, 2020